Rårivna kroppkakorIngredienser:

15 – 20 rätt stora vinter potatisar

5 – 6 kokta stora potatisar

1½ tsk. salt

1 ägg

2 msk. mjölk

2 – 3 dl vetemjöl

Fyllning:

400g rimmat fläsk ( köttigt ) 1 st medelstor lök, 2 krm kryddpeppar eller vitpeppar.

Kokning:

4 l kokande vatten, 1 – ½ msk salt (ev. mer)Gör så här:

Skala potatisen, pressa de kokta och riv de råa potatisen. Tag en 3l gryta och sätt en sil över med en blöt handduk eller dyligt. Lägg i ett par koppar av det rivna och krama ur det inte allt för hårt. Låt stärkelsen sjunka till botten, häll bort vattnet. Blanda nu potatis med stärkelsen samt ägg, mjölk och vetemjöl salt och eventuellt lite peppar 1 krm. Fördela rivet till lagom stora kroppkakor, som du plattar ut på ett rent underlag. Där lägges det skurna fläsket och löken blandat med kryddor (du kan bryna det lätt om du vill, låt i så fall svalna av).  Lägg på fläsket i varje kroppkaka och svep i hop dem till en rund boll. Med våta händer går det lättare.

Lägg i de rårivna kroppkakorna i kokende vatten! Lägg de ej i så många att de ligger på varandra, vattnet får ej koka för hårt, det ska helst sjuda. De rårivna kroppkakorna skall ligga i omkring en timme med rått fläsk, om fläsket är brynt räcker det med ca: 40 min.

Farmor Asta önskar er all lycka till med era rårivna kroppkakor.

 

Servera de Rårivna Kroppkakorna direkt efter de tagits upp ur vattnen.

Som tillbehör har vi alltid smör, hemgjord lingonsylt och grädde. Dricka till kroppkakorna ska givetvis vara iskall mjölk.Recept info:
  • Tillagningstid:
  • Svårighetsgrad:Normalt
  • Vegetariskt:Nej
  • Glutenfri:Nej
  • För diabetiker:Nej
  • Laktosfri:Nej
Postat den av daadmin