Pressylta



Ingredienser:

2 kg framlägg 1 kg fett fläsk till kokning.

2 tsk salt per liter vatten ½ tsk kryddpepparkorn. ½ tsk vitpepparkorn. 1 lagerblad.

Kryddblandning:

1½ msk salt 2 tsk grovstött kryddpeppar. 3/4 tsk malen vitpeppar.



Gör så här:

Häll vatten över lägg och fläsk så att det täcks, glöm inte att mäta vattnae så ni vet hur mycket ni ska salta. Koka och skumma. Lägg i peppar och lagerblad koka under lock på svag värme tills köttet lossnar från benen ca 1½timme.

Tag upp köttet spara spadet, skär loss svålen från lägg och fläsk och spara, skär bort brosk och senor.

Skär fläsket i skicor och köttet i i mindre bitar, lägg fläsk och kött för sig. Doppa en handduk i hett vatten vridur och bred ut den i en form eller skål, ej för vid men hög. Lägg i svålenm med fettsidan upp och klä sidorna lite grann. Varva nu fett fläsk och kött med kryddor mellan varven. Lägg svål övert med skinnet upp. Tag och samla ihop handduken med så lite veck som möjligt. Knyt ihop med skinksnöre så hårt som det går. Koka upp spadet lägg i syltan och låt den sjuda i ca 20 min. Tag upp  och lägg i press mellan ett par skärbrädeor med press uppepå. Låt stå 8-10 timmar Tag bort Handduken.



Recept info:
  • Tillagningstid:
  • Svårighetsgrad:Normalt
  • Vegetariskt:Nej
  • Glutenfri:Nej
  • För diabetiker:Nej
  • Laktosfri:Nej
Postat den av daadmin